Dentville: Intrebari frecvente

Intrebari frecvente

Ce trebuie sa fac pentru a preveni deteriorarea danturii?

Deteriorarea danturii poate afecta atat smaltul (invelisul exterior al dintelui) cat si dentina. Pentru a avea o dantura sanatoasa este foarte important sa respectati cateva reguli de baza:

– Periati dintii cel putin de doua ori pe zi. De asemenea, periati dintii si dupa fiecare masa si mai ales inainte de a merge la culcare. Folositi ata dentara si apa de gura ori de cate ori este nevoie.

– Adoptati un regim alimentar echilibrat. Evitati carbohidratii, dulciurile, covrigii, precum si bauturile acidulate si cafeaua. Daca sunt consumate alimentele lipicioase curatati-va dintii imediat dupa aceea.

– Folositi produse pe baza de fluoruri. Acestea va ajuta sa va intariti dintii si va protejeaza impotriva cariile dentare.

– Vizitati periodic (la 6 luni si respectiv 3 luni daca sunteti fumator) medicul dentist pentru examenul oral si curatarea profesionala.

De ce imi sangereaza gingiile?

Principala cauza pentru care gingiile pot sangera in timpul periajului este acumularea placii bacteriene la nivelul gingiei ce poate conduce la gingivita ( inflamarea gingiilor). Netratata, gingivita va evolua si va provoca parodontita si in final la deplasarea si pierderea dintilor. Atat gingivita cat si boala parodontala pot fi stopate in cabinetul medicului dentist cu tratamentul parodontal corect. La Dentville folosim un tratament parodontal inovativ, minim- invaziv care consta intr-o serie de manevre de igienizare si dezinfectare subgingivala precum si de bio-stimulare laser pentru regenerarea tesuturilor.

Ce sa fac atunci cand imi sangereaza gingiile?

Este foarte important sa va spalati pe dinti de doua ori pe zi, sa folositi ată dentara si apa de gura. Flossing-ul (curatarea dintilor cu ata dentara) trage bacteriile dintre dinti si previne formarea placii bacteriene. Pentru o igiena completa, programati-va la stomatolog o data la 6 luni, sau o data la 3 luni daca sunteti fumator, pentru detartraj, igienizare, periaj si fluorizare. In acest fel, medicul stomatolog poate sa identifice din timp daca aveti o problema stomatologica si puteti sa gasiti impreuna cele mai bune solutii rapid. Astfel costurile finale vor fi mai mici, iar tratamentele vor fi mai scurte si mai putin dureroase.

In plus, renuntati la fumat si mancati cat mai sanatos!

Implant dentar sau lucrare clasica?

Daca va gasiti in situatia in care trebuie ati pierdut unul sau mai multi dinti, acestea sunt cele doua opțiuni de tratament disponibile. Medicul, luand in considerare starea de sanatate generala, gradul de igiena orala, obiceiurile vicioase (fumat, alcool), starea tesutului osos, gradul de implantare si valoarea parodontala a dintilor stalpi, va poate ajuta sa luati cea mai buna decizie de tratament.

Implantul dentar este un dispozitiv din titan sau zirconiu care se introduce in osul maxilar in scopul de a inlocui unul sau mai multi dinti. Interventia dureaza 30-45 de minute, se realizeaza sub anestezie locala sau sedare iar pacientul nu sufera niciun fel de durere. Ulterior, implantul se protezeaza, fiind acceptate mai multe tipuri de lucrari dentare (ceramica, zirconiu, etc)

Puntea dentara este o lucrare protetica fixa folosita pentru inlocuirea unuia sau mai multor dinti lipsa si presupune slefuirea dintilor de langa spatiul ramas gol.

Ceea ce este mai important, indiferent de solutia de tratament aleasa, protezarea locului ramas gol dupa extractie trebuie realizata cat mai rapid ( minim 4 luni ). Atunci cand apare un spatiu liber pe arcada, dintii au tendinta naturala sa migreze, atat in plan orizontal, cat si in plan vertical, ceea ce duce la probleme de sanatate si de estetica.

Durata de viata a unui implant

Cilindrul metalic al implantului este în mod obișnuit fabricat din titan, iar acest material se fixează natural cu maxilarul dumneavoastră. Deoarece sunt fabricate dintr-un metal atât de puternic, sunt foarte rezistente. Atunci cand este intretinuta corespunzator, o lucrare pe implant poate dura intre 10 si 15 ani. Implantul in sine (surubul) poate sa tina, insa, o viata.

Ce se intampla daca implantul nu s-a integrat in os?

Chiar daca astfel de situatii sunt extrem de rare (1-2% din cazuri), pacientii trebuie sa stie ca exista riscul ca implantul dentar sa nu se acomodeaze cu osul si sa se produca astfel esecul osteointegrarii. Uneori, corpul uman nu accepta un corp strain, ceea ce poate duce la un nou tratament. In aceste cazuri, este esential sa se elimine imediat implanturile si sa se identifice cauzele respingerii. Acest lucru se intampla din cauza unor alergii, a fumatului (tigara reduce vascularizarea si, prin urmare, incetineste vindecarea tesuturilor), din cauza unor boli precum diabetul zaharat, sau din cauza calitatii slabe a osului in care se insereaza implantul.

Este bine sa imi scot molarii de minte chiar daca nu ma dor?

Molarii sau maselele de minte ar trebui scoase doar atunci cand ne confruntam cu una din urmatoarele probleme: cresc in pozitii anormale, inghesuie ceilalti dinti, nu au loc sa iasa, simtiti o durere cand deschideti gura, aveti dureri care iradiaza spre ureche, obraz umflat si muscat frecvent. De asemenea, medicii recomanda extractia molarilor daca urmeaza sa se instituie un tratament ortodontic.

Dar daca molarii sunt sanatosi si functionali, acestia pot fi utili, iar extractia lor nu este necesara.

 

programari dentica - Intrebari frecvente

SUNA ACUM