Dentville: Parodontologie

Parodontologie

Boala parodontala, afectiunea care nu ne lasa sa zambim

Boala parodontala este una dintre cele mai periculoase afectiuni stomatologice deoarece, netratata, duce la pierderea dintilor. Mai mult, pentru ca afecteaza chiar si dintii fara carii si are o evolutie lenta, este de cele mai multe ori ignorata de catre pacient si descoperita numai in fazele avansate cand e prea tarziu. Din acest motiv, boala parodontala este, de fapt, mult mai frecventa decat se crede, si afecteaza, in Romania 1 din 2 persoane.

tratament parodontologie - Parodontologie

Nu ignora simptomele timpurii

”Cine nu sangereaza in timpul periajul dentar?” este ceea ce gandesc majoritatea pacientilor nostri, insa, sangerarea la periaj nu este o manifestare normala, ci mai repede ar trebui tratata ca un semnal de alarma pe care corpul ni-l transmite, insa pe care noi il ignoram.
Iata care sunt celelalte simptome, unele dintre ele timpurii, care ar trebui sa te trimita la medicul stomatolog:
• Sensibilitatea crescuta a gingiilor, cu usturime sau dureri surde in timpul masticatiei
• Gingiile isi schimba culoarea si consistenta – sunt mai rosii, mai putin ferme si se simt inflamate
• Gingiile prezinta secretii sau chiar scurgeri purulente
• Mirosul neplacut al respiratiei (halitoza) si persistenta unui gust neplacut in gura
• Retractii gingivale – dintii par mai lungi deoarece radacina este partial expusa si devin mai sensibili la rece/cald si la anumite gusturi
• Mobilitatea dentara – unii dinti incep sa se miste, chiar pana la schimbarea pozitiei pe arcada si aparitia spatiilor anormale intre dinti

Boala parodontala poate fi tratata. In ce consta tratamentul stomatologic minim-invaziv
Tratamentul clasic al bolii parodontale este unul invaziv, care de cele mai multe ori poate stopa boala, insa are ca efect retractia gingivala masiva. Pe de alta parte, tratamentul modern al bolii parodontale este minim-invaziv, permite recuperarea rapida si nu aduce retractia gingivala.
Iata care sunt cele doua etape principale:
Prima etapa a tratamentului include consultatia efectuarea unor masuratori specific si completarea fisei parodontale, cu informatii privind indicii de placa bacteriana, indicii de tartru si indicii de sangerare.

Acestia sunt aproape insuficienti fara un test parodontologic de identificare a bacteriilor responsabile de producere bolii. Pentru diagnosticarea corecta si alegerea tratamentului optim, este necesara depistarea germenilor paradontali, similara cu o antibiograma clasica, ce va ajuta medical sa aleaga in etapa a doua, tratamentul medicamentos correct. Testul parodontal se realizeaza printr-o procedura neinvaziva de recoltare a unei probe de saliva din pungile gingivale si analiza de laborator. In functie de rezultate, se stabileste urmatoarea etapa de tratament.
Cea de-a doua etapa, presupune eliminarea bacterilor si indepartarea efectiva a placii bacteriene subgingivale, pentru vindecarea pungilor parodontale.

Tratamentul poate sa dureze pana la 3 ore pentru fiecare arcada si necesita un interval de 24-48 de ore intre arcade. Acesta consta in:
• Detartraj sub si supragingival, realizat cu anse speciale
• Chiuretajul pungilor subgingivale, realizate cu chiurete speciale, impreuna cu aplicarea unor substante decontaminante, precum Perisolv.
• Decontaminarea cu Hybenix, un agent antimicrobian inovator, ce elimina integral biofilmul si orice reziduuri, fara a afecta mucoasa sanatoasa
• Airflow al pungilor parodontale cu o substanta speciala, pe baza de glicina, pentru o curatare eficienta si in acelasi timp delicata
• Terapia fotodinamica, o alternativa inovatoare la mijloacele de indepartare mecanica a placii bacteriene, se bazeaza pe utilizarea unui agent fotosensibilizator (in acest caz, albastru de toluidina), care este preluat de bacterii si activat de lungimea de unda corespunzatoare, pentru a genera radicali liberi ce vor ucide bacteriile respective. Laserul mai are efect si de regenerare si de stimulare a refacerii tesuturilor parodontale.

paro laser - Parodontologie

Fiecare dintre aceste manevre este insotita de spalaturi cu antibiotice si antiseptice si se poate realiza cu anestezie locala, pentru un confort maxim. Astfel, prin terapia parodontala minim-invaziva este stopata evolutia bolii, iar tesuturile naturale sunt vindecate.
Un avantaj major al acestui tip de tratament este faptul ca prin terapia fotodinamica, tesuturile sunt stimulate sa se regenereze si se evita, astfel, retragerea gingiilor.
Tratamentul stomatologic poate fi completat de antibiotice sau antiinflamatoare, administrate local sau general.

Ce cauzeaza boala parodontala si cum poate fi prevenita
Principala cauza a aparitiei sale este dezvoltarea placii bacteriene. Atunci cand igiena orala este necorespunzatoare, fie pentru ca dintii nu sunt periati regulat, in fiecare dimineata si in fiecare seara, fie pentru ca periajul nu este realizat corect, chiar daca este repetat zilnic, resturile alimentare nu sunt indepartate complet. Astfel, bacteriile care exista in mod normal in cavitatea bucala au conditiile ideale pentru a prolifera si, impreuna cu acumularile de resturi alimentare in spatiile interdentare greu accesibile, formeaza placa bacteriana. Pentru ca placa bacteriana se formeaza la baza dintilor, aceasta provoaca iritatia si inflamarea gingiilor, cunoscuta drept gingivita. Gingivita repezinta prima faza a bolii parodontale si se manifesta prin inrosirea si inflamarea gingiilor, sangerari in timpul periajului si modificarea consistentei gingiilor.

In faza avansata a bolii parodontale, placa bacteriana se transforma in tartru si se extinde subgingival, intre radacina si gingie. Atunci cand boala este deja avansata, gingiile se retrag, apare mobilitatea dintilor si chiar scaderea lor in volum. Tratamentul stomatologic este imperativ in aceasta faza, care altfel duce la pierderea definitiva a dintilor.
In afara de factorul microbian, care este principalul raspunzator de formarea placii bacteriane si a tartrului, ce rezulta in dezvoltarea afectiunii, exista si cauze secundare. Factori stomatologici, precum carii netratate sau lucrari protetice si plombe incorect adaptate pot determina inflamarea gingiilor si dezvoltarea placii bacteriene subgingivale. De asemenea, diverse afectiuni care nu sunt direct corelate cu dantura, precum anumite tulburari hormonale, genetice sau imunosupresoare, la fel ca si administrarea anumitor medicamente, pot provoca in mod indirect aparitia bolii parodontale. Nu in ultimul rand, fumatul si consumul excesiv de alcool afecteaza inclusiv sanatatea bucala si contribuie la agravarea afectiunii.

Atentie la faptul ca mijloacele de preventie functioneaza doar in stadiu incipient. Odata extinse la nivel subgingival, tartrul si placa bacteriana nu mai pot fi indepartate prin simpla igiena orala, ci numai prin interventie stomatologica.

programari dentica - Parodontologie

SUNA ACUM